A klímák hatással vannak a klímaváltozásra?

Klímaszerelés

A klímaszerelés Zalaegerszegen is hozzájárul ehhez vajon globálisan? Egyre több klímaberendezés üzemel. Felreppent a hír, hogy használatukkal a földünket melegítjük. Ez valóban így lehet? Járjuk körül egy kicsit a témát, és nézzük meg, miért is gondolhatják ezt emberek? Amikor nyáron a klíma kültéri egységeihez közelítünk, a működésükből kifolyólag elég meleg levegő távozását észlelhetjük. Ez a távozó levegő akár 40-50 fokos is lehet, így joggal lehet gondolni, hogy a 33-38 fokos nyári kánikulára ez a kibocsájtott hő még bőven rásegít, ezzel valóban tovább melegítve a földet. Viszont azt ne felejtsük, hogy amíg az egyik felén valóban a működtetésből kifolyólag meleg levegő képződik, a rendszer másik oldalán hideg levegő távozik. Jogos a kérdés, most akkor fűti vagy hűti a környezetünk levegőjét? Nem kell hozzá nagy matektudás, hogy mínusz 10 fok plusz 10 fok az egyenlő =0 a-val. Hogy is van ez? A klíma neve hőszivattyús klíma. Ha szivattyú, akkor ott valamit mozgat, ez pedig a hőszivattyú ami a hőt mozgatja. Biztosan láttál már valamilyen szivattyút működés közben.

Ez akár lehet egy gázolaj szivattyú is. Amíg az egyik tárolóból átfejted a másik tárolóba az olajat, ott sem változik a mennyiség, csak a hely cserélődik fel. Vízszivattyúzásnál sem lesz kevesebb víz a bolygónkon, csak a víz helyét változtatjuk meg. Esetünkbe a hőszivattyú működtetésénél is ugyan ez történik. A meleg levegő van átszivattyúzva egy másik térbe, jelen körülmények között a szabadba történik, közben az egyik helyen hűvösebb keletkezik. Összességében nézve földünk hőmérséklete változatlan marad. Nyilván nem ezen a megnyugtató véleményen lesz az, akinek a szomszédjának a kültéri egységéből a meleg levegő lokálisan a saját területére fújja a közel 50 fokos levegőt, ő ettől valóban azt érzi, hogy felmelegedett a környezeti hőmérséklet.

Azért a helyzet valóban nem ilyen egyszerű. Ugyan is a klíma gázok valóban hozzájárulnak a földünk felmelegedéséhez. Viszont ez akkor jelentkezik igazából, ha hibás klímaszerelés miatt szökik el a gáz, vagy a sorozatosan kihagyott klíma vizsgálat miattik közeg elillanásának köszönhetően. Ezek veszélyessége a régebbi gázok némelyike, mint például az R11 volt nagyon káros. Érzékeltetve, egy kg ilyen gáz, 3500 t mennyiségű CO2 gáz környezeti károsításnak megfelelő lehet. Ezen régi gázok valóban ózon károsítóak voltak.

Mára már a készülékek klíma semleges közeggel üzemelnek. Klímát feltétlen ellenőriztesse szakemberrel az előírt időszakokban vagy gyakrabban.